sâmbătă, 5 iunie 2010

"Dragostea dureaza 3 ani"- Beigbeder- citate


"Un tantar dureaza o zi, un trandafir 3 zile. O pisica dureaza 13 ani, dragostea trei. Uite-asa. La inceput este un an de pasiune, pe urma, un an de tandrete si, in cele din urma, un an de plictis.
In primul an spui: "Daca ma parasesti, ma OMOR".
In al doilea spui: "Daca ma parasesti, o sa sufar, dar o sa-mi treaca".
In al treilea an spui: "Daca ma parasesti, desfac o sticla de sampanie"."

"Fericirea nu exista.
Dragostea este imposibila.
Nimic nu este grav"

"Casatoria este o uriasa masinatie, o escrocherie infernala, o minciuna organizata, in care ne-am pierdut ca doi copii. De ce? Cum? Foarte simplu. Un tanar cere mana femeii pe care o iubeste. Lui ii tataie fundul de frica, e induiosator, transpira, baiguie, iar ea, ea are ochii stralucitori, rade nervos, il pune sa repete intrebarea. De indata ce a spus da, pe cap le cade brusc o intreaga lista de obligatii: cine si pranzuri in familie, planuri pentru masa festiva, probe pentru rochia de mireasa, ciorovaieli, interdictia de a ragai sau partai in fata socrilor, stai drept, zambeste, e un cosmar fara sfarsit si asta nu-i decat inceputul.
Dupa aceea - o sa vedeti- totul este organizat in asa fel incat sa se deteste reciproc."

"Basmele nu exista decat in basme. Adevarul este mai dezamagitor. Adevarul este intotdeauna dezamagitor, de-aia minte toata lumea."

"Am avut nevoie de mult timp ca sa inteleg ca ma insurasem pentru ceilalti, ca mariajul nu este un lucru pe care il faci pentru tine insuti. Te insori ca sa-ti sacai prietenii sau ca sa-ti multumesti parintii, deseori ambele, uneori viceversa. In ziua de azi, noua nunti fitoase din zece nu sunt decat niste pasi obligatorii, niste ceremonii mondene la care fac invitatii niste parinti de pe vremea lui Pazvante. (...)
Te casatoresti exact asa cum te prezinti la examenul de bacalaureat sau cel pentru permisul de conducere: mereu aceeasi forma in care trebuie sa fii turnat pentru a fi considerat normal, normal, NORMAL cu orice pret.
Fiindca nu poti fi mai presus de ceilalti, atunci trebuie sa fii ca toti ceilalti, de frica sa nu ramai mai prejos. Si asta e cel mai bun mod de a ruina o dragoste adevarata."

"Casatoria nu este doar un model impus de educatia burgheza", ea face totodata obiectul unei colosale spalari de creier publicitare, cinematografice, jurnalistice si chiar literare, o imensa intoxificare care le impinge, pana la urma, pe incantatoarele demoazele sa-si doreasca un inel pe deget si o rochie alba (...)
Intr-o lume perfecta, fetele de douazeci de ani nu ar fi niciodata atrase de o inventie atat de artificiala. Ele ar visa sinceritate, pasiune, absolut, nu un tip in smoking inchiriat. L-ar astepta pe Barbatul care ar sti sa le uimeasca in fiecare zi lasata de Dumnezeu, nu pe Barbatul care le va oferi etajere Ikea. Ar lasa Natura- adicatalea dorinta- sa-si implineasca menirea."

"Dragostea este o catastrofa magnifica: sa stii ca te indrepti cu toata viteza spre un zid si totusi sa accelerezi; sa alergi catre pierzanie, cu zambetul pe buze; sa astepti, plin de curiozitate, clipa cand se va alege praful de toate.
Dragostea este singura deceptie programata, singura nenorocire previzibila, pe care o vrei mereu si mereu."

"Dragostea cea mai puternica este cea neimpartasita. (...)
Sa iubesti pe cineva care te iubeste este narcisism.
Sa iubesti pe cineva care nu te iubeste, asta da, e dragoste."

"Viata e un sitcom: o suita de scene care se desfasoara mereu in acelasi decor, aproape cu aceleasi personaje, si ale caror episoade urmatoare sunt asteptate cu o nerabdare amestecata cu dobitocie."

"Trebuie sa te hotarasti" ori traiesti cu cineva, ori il doresti. Nu poti dori ceea ce ai, e impotriva naturii."

"Nu exista dragoste fericita."


"Sunt fascinat de extrema tensiune electrica, palpabila, trepidanta, care se poate crea intre un barbat si o femeie care nu se cunosc, fara vreun motiv anume (...)
Este ca o ghicitoare, enigma cea mai importanta din viata ta."

"Oamenilor le este mila de cei ce sufera, dar nu si de cei ce fac raul"
"Sunt nopti in care sa dormi este un lux. Sa dormi ca sa te poti trezi din acest vis urat. Ti-ai dori ca toate astea sa nu se fi intamplat niciodata. Ai vrea sa faci tabula rasa cu viata ta. Pentru ca, atunci cand faci pe cineva sa sufere, cel mai distrus esti tu insusi"

"Cel putin, cand esti sarac, poti sa spui ca toate s-ar rezolva, daca ai avea parale.
Dar, cand esti bogat, nu poti sa spui ca toate s-ar rezolva cu o cosmelie noua, in sud, cu o alta masina sport, cu o pereche de incaltari de douasprezece mii de batrane sau cu un manechin suplimentar. Cand esti bogat, nu mai ai scapare. De-aia iau toti miliardarii Prozac: pentru ca nu mai pot face pe nimeni sa viseze, nici macar pe ei insisi."

"Pe vremuri, casatoriile rezistau in fata unui foc de paie. (...)
Astazi, casatoriile sunt niste focuri de paie.
Societatea in care ne-am nascut este intemeiata pe egoism.
Sociologii numesc chestia asta individualism, cand, de fapt, exista un cuvant mai simplu: traim in societatea singuratatii. Nu mai avem familii, nu mai avem sate, nu mai avem Dumnezeu."

"Este o eroare sa doresti o viata imobila. Vrei ca timpul sa se opreasca in loc, ca dragostea sa fie eterna, ca nimic sa nu moara niciodata, ci sa o duca, trai neneaca, intr-o perpetua copilarie plina de rasfat. Construiesti ziduri de aparare si tocmai aceste ziduri iti devin, intr-o zi, inchisoare.
Acum, ca traiesc cu Alice, nu-mi mai construiesc ziduri. Iau fiecare secunda petrecuta cu ea ca pe un dar. Imi dau seama ca poti duce dorul prezentului. Uneori, traiesc momente atat de minunate, incat imi spun: "Ia uite! Mai tarziu voi regreta momentul acesta; trebuie sa nu uit niciodata clipa aceasta, ca sa ma pot gandi la ea din nou, atunci cand toate vor merge prost." Descopar ca, pentru a fi indragostit, e nevoie ca in fiecare din noi sa existe o particica de insesizabil. Trebuie sa refuzi platitudinea, ceea ce nu inseamna sa nascocesti tresariri artificiale si cretine, ci sa stii sa fii uimit in fata miracolului fiecarei zile. Sa fii generos si simplu. Esti indragostit pana in ziua in care pui pasta de dinti pe o alta periuta decat a ta.
Am invatat, mai ales, ca pentru a fi fericit, trebuie sa fi fost foarte nefericit.
Fara ucenicia durerii, fericirea nu este solida.
Dragostea care dureaza trei ani este aia care nu a urcat pe munti si nici nu a ajuns in prapastii, aia care-ti cade mura-n gura. (...)
Trebuie sa stii cine esti si pe cine iubesti.
Trebuie sa ai ucenicia terminata, pentru a trai o poveste neterminata.

Sper ca titlul mincinos al acestei carti nu v-a exasperat din cale-afara: bineinteles ca dragostea nu dureaza trei ani. Sunt fericit ca m-am inselat."

Nota mea: Ramane doar sa ne gasim pe noi, sa o gasim pe ea (dragostea!) si sa avem intelepciunea de a o trai asa cum trebuie.
Va recomand cartea, pana una alta eu fug la piesa de teatru.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul, este adevarat tot ce scrie aici.. la unele persoane intr-adevar unele faze sunt mai accentuate, altele mai putin.. ideea e ca se ajunge intr-adevar la dragostea matura in cazul unei relatii sanatoase, dar se poate pastra si indragostirea de cele mai multe ori, mai ales cand vezi ca persoana de langa tine nu inceteaza sa te uimeasca in mod pozitiv :)

    RăspundețiȘtergere